
Drumul către succes este o călătorie individuală uneori pe cât de solitară, pe atât de aventuroasă.
Și chiar dacă nu îți putem pune la dispoziție o hartă detaliată către succesul tău, prin acest newsletter te ajutăm să explorezi zilnic noi orizonturi în dezvoltarea afacerii tale.
Subiectele de azi:
✅ 1 iulie 2024: Principalele modificări fiscale
✅ De la online la offline: tendințe în marketingul evenimentelor
✅ 7 KPIs de urmărit în magazinul tău online
✅ Un nou atac dezvăluie slăbiciunile AI-ului
Dacă ai primit acest newsletter de la un prieten:
1 – Mulțumește-i, pentru că are gusturi excelente
2 – Abonează-te și tu gratuit dintr-un click 👉️ «AICI» 👈️
NOUTĂȚI DIN LUME
(Sursă imagine: News.ro)
👋 Salută-l pe Q – noul tău consilier financiar.
Bursa de Valori București a lansat recent un chatbot bazat pe inteligență artificială, care răspunde întrebărilor legate de investițiile bursiere. Asistentul virtual pe nume Q este accesibil pe site-ul BVB în limba română și oferă informații despre deschiderea conturilor de tranzacționare, intermediari și companii listate. (Sursa: Profit.ro)
🛒 Lanțul ucrainean de magazine continuă să se extindă în România. Aurora Multimarket – cunoscut pentru gama variată de produse începând de la 1 leu – a deschis a 8-a locație în Târgul Frumos. Patronii plănuiesc extinderea în Republica Moldova și deschiderea de sute de noi locații. (Sursa: Capital)
🚗Tesla, printre mărcile de showroom-uri auto din Pipera.
După ce înmatriculările mașinilor electrice aproape s-au dublat în primele 5 luni din 2024, Tesla a decis să deschidă primul său centru în România, cu o investiție realizată direct de compania condusă de Elon Musk. (Sursa: Ziarul Financiar)
🏢 Anveloparea blocurilor devine responsabilitatea autorităților.
Un nou proiect de lege propune ca finanțarea pentru anveloparea blocurilor să fie asigurată integral din bugetul local, fără a mai recupera contribuția de la proprietari. Proiectul are ca scop eliminarea blocajelor din programul de reabilitare termică, dar și reducerea inechităților sociale. (Sursa: Profit.ro)
🤔 Blocada OpenAI – obstacol sau oportunitate pentru inovația locală?
OpenAI a blocat accesul la site-ul său din China și Hong Kong – reflectând tensiunile geopolitice și rivalitatea tehnologică în creștere dintre China și Occident. Chiar dacă lipsa accesului la modelele avansate ale OpenAI afectează în special startup-urile chineze, această măsură ar putea determina giganți chinezi precum Alibaba, Baidu și Tencent să caute soluții și să dezvolte soluții alternative autohtone. (Sursa: AI News)
✈️ Aeroportul Internațional Henri Coandă a fost amendat de ANPC.
Amenda de 10.000 de lei a venit după ce Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a înregistrat temperaturi între 24 și 31°C în terminale și saloane, cauzate de o avarie la sistemul de climatizare. (Sursa: Media Fax)
ECONOMIE
1 iulie 2024: Principalele modificări fiscale
(Sursă imagine: Global Edge)
Săptămâna a început cu o nouă serie de modificări fiscale, care vor influența atât buzunarele cetățenilor români, cât și economia țării:
Accize la carburanți:
⛽ Benzina se scumpește cu 43 de bani/litru
⛽ Motorina se scumpește cu 39 de bani/litru
👉 Ponderea taxelor pe consum, inclusiv accizele și TVA-ul, transferate integral consumatorilor finali, a ajuns la 48% din prețul benzinei și la 45% din prețul motorinei
Facturile la gaz:
🧾 Tarifele reglementate de distribuție a gazelor naturale cresc cu 19%
🧾 Această creștere reprezintă aproximativ 10 lei/MWh
👉 O gospodărie cu un consum anual de 3 MWh va avea o creștere de 2,5 lei la factura lunară
Salariul minim brut:
💰 Salariul minim brut se majorează la 3.700 lei, din care:
👉 300 lei nu sunt taxați, rezultând un salariu net de 2.363 lei
👉 1.871.266 salariați vor beneficia de această majorare, cu excepția lucrătorilor din domeniile:
-
Construcții: salariul rămâne la 4.582 lei brut (net 3.196 lei)
-
Agricultură și industria alimentară: salariul minim de 3.436 lei brut (net 2.396 lei)
Guvernul a decis ca amenzile de circulație (care în mod normal se raportează la salariul minim), vor rămână nemodificate – punctul de amendă fiind 165 lei până la sfârșitul anului.
e-Factura:
📠 Sistemul RO e-Factura devine obligatoriu, iar facturile trebuie transmise prin acest sistem pentru a fi valabile. Pentru facturile transmise prin alte mijloace, amenda e de 15% din valoarea facturii.
👉 Amenzi pentru nerespectarea termenului:
-
Firme mari: 5.000 – 10.000 lei
-
Firme mijlocii: 2.500 – 5.000 lei
-
Firme mici și persoane fizice: 1.000 – 2.500 lei
💡Ce impact vor avea noile măsuri asupra economiei și afacerii tale?
Creșterea prețurilor la carburanți și gaze va afecta atât consumatorii, cât și companiile. De asemenea, majorarea salariului minim, chiar dacă aduce un beneficiu pentru angajați, va pune presiune pe angajatori. Măsurile mai stricte privind sistemul RO e-Factura îmbunătățește transparența fiscală, dar aduce noi provocări administrative pentru companii. (Sursa: Hot News)
MARKETING STATS
De la online la offline: tendințe în marketingul evenimentelor
(Sursă imagine: Medium)
Acum 25 de ani, printr-o afirmație îndrăzneață, Mastercard a spus oamenilor: „Există lucruri pe care banii nu le pot cumpăra, pentru toate celelalte există Mastercard. ”
Iar esența acestui mesaj este mai valabilă ca niciodată.
Potrivit cercetărilor Mastercard Economics Institute, din ce în ce mai mulți consumatori preferă să-și cheltuiască banii pe experiențe în loc de produse.
Și datorită acestei schimbări în comportamentul consumatorilor, multe companii au început să-și regândească strategiile de marketing, punând accentul pe crearea de amintiri și îmbunătățirea experienței clienților.
Cele mai populare experiențe includ călătoriile, evenimentele live și ieșirile la restaurant, care oferă consumatorilor amintiri durabile.
De asemenea, o strategie de marketing concentrată pe experiențe, nu doar că atrage noi clienți și are potențialul de a crește veniturile unei companii, dar stimulează crearea de noi parteneriate și contribuie la veniturile locațiilor/orașelor care găzduiesc evenimentele.
Iată câteva statistici din domeniu:
📊 Industria globală a evenimentelor — evaluată la 1,1 trilioane de dolari în 2019 — se așteaptă să crească până la 2,1 trilioane de dolari până în 2032
📊 60% dintre companiile care au organizat evenimente mixte (în persoană, virtuale și hibride) au constatat că întâlnirile în persoană sunt cele mai eficiente pentru generarea de venituri
📊 80% dintre participanții unui sondaj spun că evenimentele în persoană sunt cel mai de încredere canal de marketing – o creștere de 5% față de 2023
📊 85% dintre organizatorii de evenimente folosesc email marketing pentru a-și promova evenimentele
📊 52% dintre participanți doresc să participe la evenimente de networking unde pot discuta provocări cu alți profesioniști din industrie
📊 80% dintre participanți spun că evenimentele în persoană sunt cea mai de încredere modalitate de a descoperi produse și servicii noi
📊 48% dintre organizatorii de evenimente spun că evenimentele sunt mai importante astăzi decât erau înainte de pandemie
E-COMMERCE
7 KPIs de urmărit în magazinul tău online
(Sursă imagine: Salesbook)
Succesul magazinului tău online nu ține cont doar de calitatea și varietatea produselor tale, ci și de capacitatea ta de a monitoriza și analiza performanța afacerii tale.
Indicatorii de performanță (KPI – Key Performance Indicators), pe lângă faptul că îți oferă perspective valoroase despre afacerea ta, te ajută să înțelegi mai bine comportamentul consumatorilor și eficiența campaniilor tale.
De asemenea, prin măsurarea regulată a KPI-urilor, poți identifica mai rapid problemele și oportunitățile din afacerea ta.
Iată top 7 KPIs esențiali de urmărit în magazinul tău online:
🛒 Rata de conversie a vânzărilor: Acesta îți arată procentul vizitatorilor care finalizează o achiziție.
Exemplu: Dacă din 1.000 de vizitatori al magazinului tău, 50 fac o achiziție, rata de conversie este de 5%.
🛒 Valoarea medie a comenzii (AOV): Suma medie pe care îl cheltuiește un client la o singură comandă.
Exemplu: Dacă veniturile totale din 100 de comenzi sunt 4.500 de dolari, AOV este 45 de dolari.
🛒 Valoarea ciclului de viață a clientului (CLV): Venitul estimat pe care un client îl aduce afacerii tale pe durata relației lui cu aceasta.
Exemplu: Un client care cumpără de 15 ori pe an produse de 20 de dolari și continuă să facă acest lucru timp de 10 ani are un CLV de 3.000 de dolari.
🛒 Costul de achiziție a clientului (CAC): Îți arată cât ce costă să aduci un nou client.
Exemplu: Dacă cheltuiești 1.000 de dolari pe marketing și obții 100 de clienți noi, CAC este 10 dolari/client.
🛒 Rata de abandonare a coșului de cumpărături: Procentul clienților care adaugă produse în coș, dar nu finalizează achiziția.
Exemplu: Din 200 de coșuri create, la care doar 50 finalizează achiziția, rata de abandonare este 75%.
🛒 Rata de revenire a clienților: Procentul clienților care revin pentru a face o altă achiziție.
Exemplu: Din 100 de clienți, 30 revin pentru a cumpăra din nou, rata de revenire este 30%.
🛒 Rata de respingere (Bounce rate): Procentul vizitatorilor care părăsesc site-ul fără a interacționa.
Exemplu: Dacă din 1.000 de vizitatori, 600 părăsesc site-ul imediat, rata de respingere este 60%.
(Sursa: Shopify)
TECH TRENDS
Un nou atac dezvăluie slăbiciunile AI-ului
(Sursă imagine: Medianama)
Microsoft a dezvăluit un nou tip de atac de jailbreak, numit „Skeleton Key”. Această tehnică este folosită pentru a ocoli măsurile de siguranță integrate în diverse modele generative de AI.
⛓️ Ce înseamnă Jailbreak? Jailbreak-ul este o metodă folosită de utilizatori, care elimină restricțiile impuse de dezvoltatori, pentru a obține acces complet la funcționalitățile unui dispozitiv sau sistem.
În cazul AI, Skeleton Key poate convinge modelul să ignore măsurile sale de protecție, până ce devine incapabil să distingă solicitările rău intenționate de cele legitime.
Echipa Microsoft a testat Skeleton Key pe mai multe modele de AI renumite, inclusiv Llama3-70b-instruct de la Meta, Gemini Pro de la Google și GPT-4 de la OpenAI.
Toate modelele au oferit răspunsuri complete la întrebări despre explozibili, arme biologice, auto-vătămare și răspunsuri cu conținut rasist.
Astfel de breșe de securitate sunt periculoase deoarece permit atacatorilor să manipuleze AI-ul pentru a genera conținut dăunător, să contribuie la dezinformare și să promoveze comportamente ilegale. (Sursa: AI NEWS)
Ne dorim să fim mai buni cu fiecare newsletter pe care îl trimitem așa că ne ajută enorm părerea ta despre el:
|
Experiențele, opiniile și cunoștințele sunt menite să fie împărtășite
Susține Newsletterul Fondatorii printr-un share sau forward prietenilor tăi antreprenori, freelanceri sau soloprenori.