[#36] Ne jucăm de-a birocrația?

Paul Melinte
July 12, 2024

Dacă mă întrebi pe mine… cel mai mare cost/risc în viață este să te trezești la 70 de ani și să vezi că nu ți-a plăcut mare parte din viața ta, deși ai avut „de toate”. 

În prezent, asta poate însemna orice proiect la care spui DA, dar care în același timp se traduce într-un NU pentru alte proiecte mai profitabile sau pentru ce îți place ție să faci cu viața ta. 

Și cam acesta este motivul pentru care am preferat să refuz mai mulți oameni care voiau să intre în programul „Picasso Agency”… chiar dacă asta a însemnat să las bani pe masă (cel puțin pe termen scurt).

De ce am ales să fac asta? Am scris în detaliu motivele aici.

Promovează Newsletterul Fondatorii prietenilor tăi antreprenori, freelanceri sau soloprenori și TE PREMIEM.

Recomandă newsletter-ul la 3 persoane folosind link-ul tău de referral și îți oferim GRATUIT cartea LASĂ VRĂJEALA (varianta PDF) în valoare de 50 de lei;

Subiectele de azi:

 Pregătiți pentru schimbare sau ne jucăm în continuare de-a birocrația?

 Încheiem săptămâna cu 5 statistici Marketing Week

 Ce impact are OHH asupra vânzărilor online

 Cum să treci de la burgeri la broccoli cu ajutorul AI-ului

Dacă ai primit acest newsletter de la un prieten:

1 – Mulțumește-i, pentru că are gusturi excelente

2 – Abonează-te și tu gratuit dintr-un click 👉️ «AICI» 👈️

NOUTĂȚI DIN LUME

(Sursă imagine: Time Doctor)

🗣️ În loc de parole sau amprente, Meta vrea să-ți protejeze datele prin autentificare vocală. AI-ul poate imita din ce în ce mai ușor vocea oamenilor, iar din acest motiv compania explorează posibilitatea de a utiliza vibrațiile corzilor vocale, pentru o identificare unică. Tehnologia ar putea fi integrată în căști AR, permițând accesul la date personale cu un singur cuvânt. (Sursa: The Hustle)

🏯 Cipurile taiwaneze – noul trend de pe Wall Street. Compania TSMC, în valoare de peste un trilion de dolari, este într-o continuă expansiune, reușind să depășească chiar și Tesla. În ultima vreme, cererea de cipuri a crescut enorm datorită dezvoltării inteligenței artificiale și se așteaptă ca vânzările globale de semiconductori să atingă un record în 2024. (Sursa: Yahoo! Finance)

⏸️ Samsung în standby. Muncitorii Samsung Electronics din Coreea de Sud sunt în grevă, cerând salarii mai mari și condiții de muncă mai bune. Aproximativ 6.540 de muncitori au hotărât să continue greva până când conducerea Samsung acceptă să negocieze. (Sursa: Yahoo! Finance)

💸 Ai rămas cu restanțe? Ministerul Finanțelor propune ștergerea a 50% din obligațiile firmelor care au rămas cu datorii până la 31 decembrie 2021. Pentru a beneficia de reducere, firmele trebuie să îndeplinească anumite condiții și să achite o parte din datorii, în funcție de procentul redus. (Sursa: Profit.ro)

📱 Microsoft oferă angajaților săi din China dispozitive Apple, în loc de Android. Această decizie a fost luată pentru că în China nu există Google Play Store, ceea ce face dificil accesul la aplicații esențiale de securitate, cum ar fi Microsoft Authenticator. Schimbarea vine după ce compania a experimentat mai multe atacuri cibernetice. (Sursa: Yahoo! Finance)

⚡ Un start up românesc se dezvoltă cu viteză poloneză. Telerenta, compania care închiriază echipamente electronice, investește 1,5 milioane de euro până la sfârșitul anului pentru a se extinde în Polonia. Țara a fost aleasă datorită pieței mari și internetului rapid. Telerenta vrea să se diferențieze prin livrarea rapidă în 24 de ore și plănuiește să construiască RentBoxuri, pentru închirierea și ridicarea echipamentelor. (Sursa: Economica)

ECONOMIE
Pregătiți pentru schimbare sau ne jucăm în continuare de-a birocrația?

(Sursă imagine: Sable International)

România lucrează la schimbarea Codului Fiscal – o modificare necesară pentru a primi a treia tranșă din fondurile PNRR.

Antreprenorii susțin că procedurile fiscale ar trebui simplificate, pentru a face mediul de afaceri mai predictibil, în special pentru IMM-uri. 

Florin Jianu, liderul IMM-urilor, crede că proiectul trebuie discutat public și cu reprezentanții afacerilor înainte de a fi finalizat. De asemenea, IMM-urile ar trebui să aibă o perioadă în care nu sunt amendate pentru neconformare.

Antreprenorii sunt în continuare nemulțumiți de regulile fiscale confuze, cum ar fi impozitarea salariilor minime și problemele cu TVA-ul. (Sursa: Termene)

(Sursă imagine: DCP Maker)

🎥 Cinefilii iubesc reclamele și trailerele. Peste 62% dintre iubitorii de filme ajung mai devreme la cinema pentru a vedea reclamele și trailerele. Pe de altă parte, aproximativ 67% dintre tinerii cu vârste între 16 și 34 de ani obișnuiesc să vorbească despre reclamele pe care le-au văzut. Iar 71% dintre oameni sunt de acord cu faptul că vizionarea acestora în grup îmbunătățește experiența.

⚖️ Opiniile se împart când vine vorba de conținut politic. În Marea Britanie, 43% dintre oameni sunt de acord ca influencerii să posteze conținut politic în timpul campaniilor electorale. În rândul tinerilor de 16-24 de ani, procentul este de 76%, iar pentru cei de 25-34 de ani este de 68%.  30% din populația generală se opune acestor postări, în special cei peste 55 de ani.

🍷 Din ce în ce mai puțini britanici consumă alcool. Numărul acestora a scăzut cu 18% din 2016, ajungând la un minim istoric. Totuși, 67% dintre consumatori beau alcool cel puțin odată pe lună. Consumul de bere și băuturi spirtoase nealcoolice a crescut, 15% dintre britanici optând pentru acestea cel puțin o dată pe lună.

🎞️ AI și conținutul video. Aproximativ 67% dintre marketeri utilizează inteligența artificială pentru a crea conținut video. Cu toate acestea, adoptarea AI în rândul marketerilor vine cu obstacole, din motive precum lipsa bugetului (41%) sau lipsa înțelegerii despre modul în care acesta îi poate ajuta în timpul creației (37%). 

⚽ Eficacitatea reclamelor a crescut la EURO 2024, în comparație cu ultima ediție.  În 2021, reclamele aveau un scor mediu de 2.4 stele, iar acum media a crescut la 3 stele. Reclama lui Paddy Power „Europe’s Favourite” a obținut cel mai mare scor, de 5.9 stele. Alte reclame de succes sunt „Optimism is Back in Scotland” de la Irn Bru (5 stele) și „Hey Jude, You Got This” de la Adidas (4.5 stele).

E-COMMERCE
Ce impact are OHH asupra vânzărilor online

(Sursă imagine: Dash Two)

Publicitatea OOH (Out of Home) încă este o strategie eficientă pentru creșterea vânzărilor – atât în magazinele fizice, cât și în cele online. 

Iar un studiu recent arată că pentru fiecare £3 cheltuiți într-un magazin fizic datorită publicității OOH, £2 sunt cheltuiți online.

Asta înseamnă că publicitatea pe panouri, în stațiile de autobuz și alte locații publice nu doar că atrage clienți în magazine, dar îi și motivează să cumpere online. 

🤔 Cum au ajuns cercetătorii la aceste cifre

Cercetătorii de la GroupM OOH, în colaborare cu Centrul pentru Cercetare Economică și Business (CEBR), au analizat datele despre vânzări la nivel de produs și le-au corelat cu locația publicului.

Aceștia au comparat magazinele care au folosit publicitate OOH cu cele care nu au folosit, pentru a vedea diferențele de vânzări.  👀

Deși această metodă funcționează bine pentru vânzările din magazine, a fost mai dificil de aplicat pentru vânzările online, deoarece produsele sunt livrate din depozite centralizate.

Pentru a rezolva această problemă, au fost colectate date de la 2.000 de adulți din Marea Britanie, care au răspuns la un sondaj despre obiceiurile lor de cumpărare. 

Astfel, a fost creat un multiplicator de vânzări online, care prezice cât de mult cresc vânzările online atunci când cele din magazine cresc datorită publicității OOH.

Cele mai mari multiplicatoare online au fost pentru produsele cosmetice, de îngrijire personală, sănătate și wellness, haine. Tinerii între 18 și 34 de ani au cheltuit mai mult online decât cei peste 35 de ani.

Tom Jameson, un executiv de cercetare la GroupM OOH, susține că vânzările online reprezintă peste 40% din cheltuielile pentru produse FMCG. 

TECH TRENDS
Cum să treci de la burgeri la broccoli cu ajutorul AI-ului

(Sursă imagine: Medium)

OpenAI și Thrive Global au anunțat lansarea unei noi companii, Thrive AI Health. Aceasta își propune să creeze un coach de sănătate AI pentru a ajuta oamenii să adopte un stil de viață mai sănătos, abordând subiecte precum somnul, alimentația, fitness, gestionarea stresului și conexiunile sociale. 

❤️ Cum funcționează Thrive AI Health?

Aplicația va folosi AI pentru a oferi sfaturi personalizate, pe baza comportamentelor zilnice ale utilizatorilor. De la sugestii pentru îmbunătățirea calității somnului, până la recomandări de rețete și obiceiuri alimentare sănătoase – Thrive AI Health va oferi sprijin bazat pe cele mai recente cercetări științifice și datele personale ale utilizatorilor.

💪 Ce impact ar putea avea aplicația asupra sănătății? 

Principalul scop al Thrive AI Health este de a ajuta oamenii să adopte obiceiuri sănătoase pentru a preveni bolile cronice, precum diabetul și bolile cardiovasculare.

În Statele Unite, aproape 90% din cheltuielile pentru sănătate sunt pentru tratarea afecțiunilor cronice. 

Prin schimbarea comportamentelor zilnice ale utilizatorilor, compania speră să reducă aceste costuri și să îmbunătățească calitatea vieții pentru milioane de oameni – în special celor din comunitățile defavorizate. (Sursa: PR Newswire)

Dă o notă acestui newsletter

Ne dorim să fim mai buni cu fiecare newsletter pe care îl trimitem așa că ne ajută enorm părerea ta despre el:

Login or Subscribe to participate in polls.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *