[#23] Cum îți dai seama că un produs e fake?

Paul Melinte
June 28, 2024

Salutare, salutare!

Da, și-n weekend trimitem newsletterul Fondatorii, exact așa cum ți-am promis, 7 zile din 7 te ținem la curent cu noutățile din lumea afacerilor.

Fie că te găsește pe plajă, la piscină, într-o pensiune răcoroasă la munte sau acasă, îți doresc lectură plăcută și te asigur că azi ți-am pregătit știri relaxante.

😎 Subiectele de azi:

 Miss AI și regine false ale frumuseții 

De ce Finlanda e cea mai fericită țară din lume?

 Plimbă ursul! a devenit → Plimbă wombatul! în Tasmania :)) 

Cum îți dai seama că un produs e fake?

„Toată lumea te minte!” – The Mom Test

Dacă ai primit acest newsletter de la un prieten:

1 – Mulțumește-i, pentru că are gusturi excelente

2 – Abonează-te și tu gratuit dintr-un click 👉️ «AICI» 👈️

TECH TRENDS
Oportunitate de marketing digital deghizată într-un concurs de frumusețe

Sursă Imagine: romania-insider

Aiyana Rainbow, modelul AI creat de o echipă din România, este una dintre finaliste în primul concurs de frumusețe din lume pentru femei generate de AI.

În concursul Miss AI, modele create cu ajutorul inteligenței artificiale generative concurează fără să aibă prezență fizică în lumea reală. 

Concurentele „există” doar pe rețelele de socializare, în special pe Instagram, sub forma unor imagini fotorealiste ale unor tinere frumoase. 

Aceste personaje sunt create cu ajutorul unor tehnologii de inteligență artificială și pot fi văzute vorbind și mișcându-se în videoclipuri. 

Ele își împărtășesc „gândurile" și știrile despre „viețile lor”, în principal prin intermediul textului care le însoțește în postările de pe rețelele sociale. 

Au fost peste 1.500 de creatori AI din diferite țări au participat în această competiție, inclusiv SUA, India, Japonia, Coreea de Sud și Portugalia. 

Cele 10 modele AI finaliste au fost selectate de un juriu format din Aitana Lopez și Emily Pellegrini, bazându-se pe trei criterii: 

  1. Realism;

  2. Tehnologie;

  3. Influență socială.

Aiyana este descrisă ca o voce pentru acceptarea LGBT. Acest model AI reprezintă inclusivitatea și promovează egalitatea și toleranța.

Mohammad Talha Saray din echipa Turciei, a creat un avatar AI pentru a promova bijuteriile companiei sale de comerț electronic. A declarat că avatarul AI este mai ieftin și mai flexibil decât influencerii umani. 

Saray a declarat că afacerea sa cu bijuterii a crescut semnificativ de când a introdus avatarul AI în campania de marketing, atrăgând milioane de vizualizări pe rețelele de socializare. 

În ciuda acestor beneficii, Saray a recunoscut că influencerii AI nu reușesc să conecteze emoțional cu oamenii la fel de bine ca influencerii umani și că oamenii sunt conștienți că este vorba de o inteligență artificială.

În luna iunie, modelele selectate se vor concura pentru primele trei locuri în cadrul unei ceremonii generate de Inteligența Artificială, o premieră mondială. Creatoarea AI câștigătoare a concursului va primi un premiu total de 13.000 USD. Celelalte modele finaliste pot fi găsite pe site-ul oficial al concursului. (sursă: NPR

💡 Prin urmare, acesta nu e doar un concurs de frumusețe virtuală, participanții au oportunitatea să-și promoveze abilitățile tehnice și totodată să ocupe un loc în „lista” celor mai căutați și bine plătiți influenceri.

ECONOMIE
De ce Finlanda e desemnată 7 ani la rând cea mai fericită țară din LUME?

Sursa: Pexels – Porvoo, Finlanda

Da, pentru al VII-lea an consecutiv, Finlanda a ocupat locul I în Raportul privind fericirea în lume.

Raportul realizat de de ONU, analizează 6 factori majori care au un impact asupra mulțumirii populației din 140 de țări:

  1. PIB-ul pe cap de locuitor;

  2. Speranța de viață sănătoasă;

  3. Libertatea;

  4. Sprijinul social;

  5. Generozitatea;

  6. Percepția corupției.

Și totuși, care e secretul finlandezilor, dat fiind că e frig și soarele e scump la vedere în timpul nopților polare?

Finlanda este considerată cea mai fericită țară din lume datorită unui sistem educațional excelent, calității ridicate a vieții, unui sistem de sănătate accesibil, nivelului scăzut de corupție, încrederii sociale ridicate, siguranței și securității, și politicilor sociale bine dezvoltate. 

Toate acestea, menționate mai sus, contribuie la satisfacția generală a cetățenilor, în ciuda provocărilor climatice, cum ar fi frigul extrem (5 luni de iarnă) și perioadele lungi de întuneric (noaptea polară).

Chiar și în condițiile climatice dure, finlandezii reușesc să mențină un nivel ridicat de fericire datorită coeziunii sociale și sprijinului comunitar puternic, precum și datorită infrastructurii care asigură confort și bunăstare pe tot parcursul anului. (Sursă: Timeout)

💡 Conceptul finlandez de „sisu" —  înseamnă „rezistență"/„reziliență” sau „curaj".

Reziliența este și una dintre calitățile antreprenorilor în serie, oare o fi o coincidență că cea mai fericită țară din lume e caracterizată și de reziliență?

NOUTĂȚI DIN LUME
Te-ai săturat de canicula din România? Du-te și plimbă wombatul în Tasmania 😁

Sursă Pixabay

Plimbă ursul! a devenit → Plimbă wombatul! în Tasmania :)) 

Iarna nu-i ca vara, așa că Tasmania a lansat o inițiativă de „joburi ciudate" pentru a atrage turiștii în timpul iernii. 

🔥Dacă la noi, în România, nu știm pe unde să ne ascundem de caniculă, acum în Tasmania e iarnă.

Iarna în Tasmania începe în luna mai și ține până la sfârșitul lunii august, cu temperaturi maxime medii între 3 și 11 grade °C.

Oamenii au posibilitatea de a experimenta un job temporar neobișnuit în afara sezonului lor obișnuit de muncă. 

Printre cele 10 locuri de muncă anunțate se numără:

  • Investigator paranormal;

  • Plimbător de wombat;

  • Observator de stele;

  • Sortator-Degustător de stridii;

  • „Puffer Nut” – Conductor  obsedat de locomotivele cu aburi;

  • Căutător de trufe;

  • Și lista continuă…

Chiar dacă aceste posturi nu sunt remunerate, Consiliul pentru turism din Tasmania acoperă toate cheltuielile, inclusiv transportul, masa și cazarea. 

Rolul de investigator al paranormalului este voluntar și durează o singură zi. Acesta implică detectarea activității paranormale folosind echipamentul de vânătoare fantome la Willow Court, unul dintre cele mai vechi aziluri din Australia. 

🐚 Un alt rol implică sortarea, curățarea și clasificarea stridiilor din Golful Great Oyster. De asemenea, există oportunități de a testa gustul stridiilor, dar asta este doar pentru controlul calității. 

💡 Dacă deja ți-ai făcut bagajele și ți-ai actualizat CV-ul, să știi că aceste roluri sunt disponibile doar pentru adulții rezidenți din Australia. 

Ce putem învăța de aici e modul ingenios prin care Tasmania stimulează turismul și atrage rezidenți de pe continentul australian. 

Pandemia a afectat mult și turismul, dacă înainte de pandemie au fost 1,35 milioane de vizitatori în 2019, în 2023 au fost doar 1,25 milioane de persoane au vizitat insula Tasmania.

E-COMMERCE
Crește problema fake-urilor de pe platformele de e-commerce

În fiecare an sunt vândute produse contrafăcute în valoare de 2 trilioane de $ în SUA. (Sursă: CBS News)

Cum îți dai seama că ești pe un site cu produse contrafăcute:

  • Prețuri nerealist de mici;

  • Limbaj „de lemn”, cu greșeli și care pare tradus c-un soft gen Google Translate;

  • Greșeli de tipar în URL;

  • Imagini de produs pixelate;

  • Lipsa detaliilor de contact – nu există număr de telefon sau dacă e, intră mereu „căsuța vocală”;

  • Lipsesc opțiunilor de plată sigure, cel mai adesea lipsește opțiunea de plată ramburs;

  • Recenzii dubioase, care sună toate cam la fel și la superlativ;

  • Detalii tehnice în neregulă (înregistrările DNS, SSL și HTTPS);

  • Design și interfețe amatoricești ale site-ului;

  • Lipsește bannerul de Cookie-uri;

  • Politică de retur complicată sau inexistentă; 

  • Dar și așa, nu toți escrocii sunt amatori: unii sunt experți;

Site-ul wikiHow are o secțiune în care poți verifica în amănunt dacă un produs este fake. 

Cele mai contrafăcute produse sunt: încălțămintea, hainele, accesorii din piele (poșete, portofele, curele), electronice, ceasuri, camere foto/video, parfumuri, cosmetice, jucării și bijuterii.

💡Moneda e azi în e-commerce este încrederea! 

Dacă ai un site de e-commerce, asigură-te că respecți pașii de securitate pentru clienți, că ai toate punctele de mai sus clarificare, și totodată, dacă ești revânzător, asigură-te că ceea ce vinzi e autentic.

E-COMMERCE
📚 Cartea „The Mom Test" – un ghid esențial pentru validarea ideilor de afaceri prin interviuri eficiente cu clienții

Sursă imagine: Apple Books

😱 „Toată lumea te minte!”

Spune Rob Fitzpatrick, antreprenor tech și expert în discuțiile cu clienții.

Iar cartea sa, „The Mom Test", este o referință în comunitățile de antreprenori tech din România, fiind recomandată în acceleratoare și incubatoare de afaceri.

Cartea explică simplu și structurat cum să obții adevărul din discuțiile cu clienții, partenerii de afaceri, managerii sau colegii.

🚩 De unde vine titlul?

Nu ar trebui să îți întrebi mama dacă ideea ta de afacere este bună pentru că, din dragoste, ea te va minți

De fapt, nu ar trebui să întrebi pe nimeni dacă ideea ta de afacere este bună, deoarece este o întrebare greșită și toată lumea te va minți, măcar puțin

Nu este responsabilitatea lor să îți spună adevărul, dar este responsabilitatea ta să îl descoperi.

Cartea „The Mom Test" de Rob Fitzpatrick este esențială pentru antreprenori și te ajută în:

  1. Validarea ideilor 

Cartea oferă un ghid practic pentru validarea ideilor de afaceri prin interviuri cu clienții, fără a obține răspunsuri influențate de politețe;

  1. Îmbunătățirea interacțiunilor cu clienții

Cartea oferă antreprenorilor resurse despre cum să formuleze întrebări corecte care să conducă la obținerea de informații utile și relevante, evitând feedbackul inutil;

  1. Economisirea timpului și a resurselor

Prin aplicarea tehnicilor din carte, antreprenorii pot evita investițiile în idei de afaceri neviabile, economisind astfel timp și bani;

  1. Dezvoltarea abilităților de ascultare 

Cartea accentuează importanța ascultării active și a observării; comportamentului clienților, abilități esențiale pentru succesul pe termen lung.

„Testul Mamei: Cum să discuţi cu clienţii şi să-ţi dai seama dacă afacerea ta este o idee bună, atunci când toată lumea te minte”

Cartea în română o găsești în varianta ebook pe aplicațiile Google Play și Apple Books. 

Lectura acestei cărți poate oferi antreprenorilor un avantaj competitiv prin înțelegerea profundă a nevoilor clienților și evitarea capcanelor obișnuite în dezvoltarea de noi produse și servicii

Iar varianta în limba engleză – The Mom Test – o găsești în librăriile online, și-ți recomand nu doar să o citești, ci și să pui în aplicare ideile

Doar a ști nu e suficient, antreprenorii de succes sunt cei care aplică ceea ce știu.

Weekend relaxant!

Paul

Dă o notă acestui newsletter

Ne dorim să fim mai buni cu fiecare newsletter pe care îl trimitem așa că ne ajută enorm părerea ta despre el:

Login or Subscribe to participate in polls.

Susține Newsletterul Fondatorii printr-un share sau forward prietenilor tăi antreprenori, freelanceri sau soloprenori. Experiențele, opiniile și cunoștințele sunt menite să fie împărtășite

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *