[#28] Asigurări ciudate de care nu știai că există

Paul Melinte
July 04, 2024

Într-un colț al lumii, azi se sărbătorește Ziua Independenței, în celelalte Ziua Invizibilității. 

Oricât de amuzant ar părea la prima impresie, Ziua Invizibilității a fost adăugată în calendar ca un prilej pentru a ne deconecta de la agitația zilnică și pentru a ne reîncărca bateriile mentale. 

(Și) pentru astfel de zile există acest newsletter – care să te țină la curent cu toate noutățile din lumea antreprenorială, fără să-ți sacrifice liniștea și atenția cu informații inutile.

Subiectele de azi:

✔️ MARKETING vs BRANDING – Care e diferența?

✔️ Ce este capitalul de risc și ce caută investitorii VC

✔️ Asigurări ciudate de care nu știai că există

✔️ De ce este capabil noul Gemini 1.5 Flash al Google

Dacă ai primit acest newsletter de la un prieten:

1 – Mulțumește-i, pentru că are gusturi excelente

2 – Abonează-te și tu gratuit dintr-un click 👉️ «AICI» 👈️

NOUTĂȚI DIN LUME

Sursă imagine: CNBC

🗼 Un nou Trump Tower de lux se va construi în Jeddah, Arabia Saudită. Este primul proiect de această mărime din Orientul Mijlociu, care include și construirea unui complex hotelier de 500 de milioane de dolari în Oman. Totuși, dacă Donald Trump va deveni președinte, astfel de proiecte ar putea fi considerate conflicte de interese. (Sursa: CNN)

📺   Conținutul generat de AI de pe YouTube, în care îți este imitată fața sau vocea, acum este considerat o încălcare a confidențialității. Dacă te recunoști într-un astfel de videoclip, poți depune o cerere, însă în funcție de mai mulți factori, platforma va decide dacă va șterge sau nu conținutul. Creatorii de conținut au 48 de ore la dispoziție să răspundă cererilor, înainte ca YouTube să înceapă o revizuire. (Sursa: Tech Crunch)

🛍️ În ciuda inflației, în 2023 românii au cheltuit cu 11% mai mult în magazine, față de anul precedent. Din totalul de 36 miliarde de euro, 60% din banii românilor au fost cheltuiți în supermarketuri și hipermarketuri, urmate de magazine de bricolaj și electro-IT. (Sursa: Wall-Street)

😎 Apple vrea să introducă AI-ul în căștile Vision Pro. Prima cască de realitate mixtă a companiei va fi mai confortabilă,  actualizată cu un Siri mai bun, emoji-uri personalizate și va permite utilizatorilor să-și vadă fișierele media. (Sursa: Tech Crunch)

😟 Meta are din nou probleme cu UE. Modelul publicitar „plătește sau consimți” al lui Mark Zuckerberg, în care utilizatorii sunt nevoiți să plătească pentru a nu vedea reclame pe platformele Meta, este considerat de Comisia Europeană o practică incorectă. Compania riscă să fie amendată cu 10% din veniturile globale. (Sursa: Business Insider)

🏦 OTP Bank a fost preluată de către Banca Transilvania pentru 347,5 milioane de euro. OTP Group se retrage după 20 de ani de activitate, iar BT devine și mai puternică pe piața bancară din România. Procesul de achiziție va dura câteva luni, iar până atunci cele două bănci vor funcționa separat. (Sursa: Profit.ro)

🤖 GXO Logistics pune la treabă primii roboți umanoizi, folosiți în scop comercial. Roboții umanoizi provin de la Agility Robots și vor lucra în depozitele companiei. Digit, robotul proiectat pentru sarcinile repetitive, va lucra alături de oameni pentru a îmbunătăți eficiența. (Sursa: Agility Robotics)

MARKETING
MARKETING vs BRANDING – Care este diferența?

Sursă imagine: Digitalxbranding

Brandingul este o componentă esențială a oricărei afaceri care vrea succes pe termen lung.

Cu cât este mai saturată piața în care activezi, cu atât brandingul devine mai important, dacă vrei să te remarci printre competitorii tăi. Pe de altă parte, o identitate de brand puternică este modul prin care îți poți asigura locul nu doar în mintea, ci și în inima clienților tăi. ❤️

Asta pentru că pe lângă vânzarea de produse sau servicii… brandingul te ajută să vinzi experiențe, să stârnești emoții și să transmiți eficient valorile afacerii tale.

Marketing

Branding

Definiție

Tacticile și strategiile prin care îți transmiți mesajele și îți promovezi produsele și serviciile

Identitatea și imaginea afacerii tale

Obiectiv

Creșterea vânzărilor și atragerea clienților        

Crearea unei legături emoționale cu publicul tău

Elemente      

Campanii publicitare, promoții, social media       

Logo, slogan, identitate vizuală, tonul vocii

Focalizare

Pe produse și servicii        

Pe identitatea și valorile companiei

Durată

De obicei pe termen scurt        

Pe termen lung 

Ce se întâmplă atunci când acorzi mai multă atenție brandingului afacerii tale? 

Printr-un branding puternic:

👉 Influențezi deciziile de cumpărare ale clienților tăi – și modelezi percepția acestora despre produsele și serviciile tale. Studiile arată că 62% dintre consumatori sunt puternic influențați de valorile unui brand în deciziile lor de achiziție.

👉 Te remarci printre competitorii tăi – deoarece creezi afacerii tale o personalitate cu care consumatorii se pot conecta și crea mai ușor o legătură emoțională, care va depăși simplele tranzacții comerciale

👉  Îți ajuți clienții să-și amintească de afacerea ta – un brand puternic este ușor de reținut și de recunoscut, ceea ce duce la loialitate crescută și la recomandări din partea clienților mulțumiți

👉 Are un impact semnificativ asupra eforturilor tale de publicitate și marketing – pentru că adaugă un plus de valoare mesajelor tale, făcându-le mai eficiente și mai persuasive

👉  Contribuie la dedicarea și sprijinul oferit de către angajații tăi – printr-un brand puternic nu oferi afacerii tale doar o identitate, ci construiești în același timp un loc de muncă respectat și apreciat

(Sursa: HubSpot)

INVESTIȚII
Ce este capitalul de risc și ce caută investitorii VC

Sursă imagine: NFX

Ești antreprenor la început de drum și ai nevoie de finanțare pentru a-ți transforma ideile inovatoare în realitate?

Atunci înțelegerea capitalului de risc (VC – Venture Capital) îți poate fi de folos, mai ales dacă te afli în stadiul în care accesul tău la alte forme de finanțare, cum ar fi împrumuturile bancare, sunt limitate.

În rândurile următoare, am rezumat aspectele esențiale cu care ar trebui să te familiarizezi pentru început. Iar dacă vrei să sapi mai adânc în acest subiect, la finalul articolului găsești un link unde poți citi mai multe detalii.

Ce sunt investitorii VC?

În principiu, există 2 tipuri de investitori: cei care își investesc proprii bani într-o afacere și cei care investesc banii altora.

👉 Investitorii din prima categorie se mai numesc și „angel investors” și sunt motivați de diverși factori, cum ar fi afinitatea personală față de ideea afacerii sau persoana din spatele unei companii. 

De obicei, aceștia contribuie la lansarea unei afaceri, dar nu pot oferi sumele necesare pentru dezvoltarea pe termen lung al acestuia.

👉 Printre investitorii care investesc banii altora se află o gamă largă de entități, cum ar fi fondurile de investiții imobiliare, fondurile de hedging sau băncile. În această categorie se află și investitorii în startup-uri, cunoscuți sub numele de Venture Capitalists. 

Acești investitori gestionează fonduri mai mari de investiții și urmează reguli mai stricte, principalul lor scop fiind maximizarea returnării investițiilor pentru investitorii lor. 

Cum funcționează VC?

Cel mai cunoscut model este cel de 2%/20%. 

Asta înseamnă că pentru fiecare fond strâns, parteneriatul VC primește aproximativ 2% pe an în comisioane de gestionare și 20% din profiturile obținute după returnarea fondului către investitori.

Durata de viață a unui fond este de obicei între 10 și 15 ani și fiecare investiție trebuie să aibă potențialul de a returna întregul fond.

Acest lucru este esențial, deoarece majoritatea investițiilor în startup-uri au un grad ridicat de risc.

Cum ia VC deciziile de investiție?

Deciziile de investiție sunt ghidate de 3 întrebări importante:

🧐 Are compania potențialul de a deveni suficient de mare? – produsele sau serviciul oferit trebuie să aibă un public larg și capacitatea de a genera venituri semnificative

🧐 Este ideea companiei destul de puternică încât să se remarce și să se diferențieze pe piață? – concurența este pentru cei învinși, iar o companie bună are nevoie în primul rând de o idee „apărătoare”, ceea ce este greu de replicat

🧐 Sunt oamenii potriviții în spatele companiei? – investitorii VC știu că o echipă de top cu oameni care sunt cei mai buni în domeniul lor fac diferența dintre succes și eșec (Sursa: NFX)

ECONOMIE
Asigurări ciudate de care nu știai că există

De la asigurările din Grecia Antică și Roma, care susțineau familiile decedaților, până la polițele individuale din secolul XIV – asigurările au devenit o necesitate comună, universală, care răspunde nevoii de siguranță a oamenilor.

Însă există asigurări de care cel mai probabil că n-ai auzit până acum. Printre acestea se află:

🛡️ Asigurarea pentru răpirea de către extratereștri – concepută în 1987 și din care Compania Lloyds a vândut peste 40.000 de polițe pentru acest risc

🛡️ Asigurarea pentru fenomene paranormale – care acoperă vătămările sau decesele cauzate de fantome, vârcolaci sau vampiri

🛡️ Asigurarea pentru pierderea umorului – prin care comediantul Rich Hall și-a asigurat umorul în 2021

🛡️ Asigurarea pentru căderea unui asteroid – există polițe care acoperă pagubele produse de impactul unui asteroid

🛡️ Asigurarea limbii – un degustător pentru Costa Coffee și-a asigurat limba pentru 10 milioane de euro

🇷🇴 Asigurare pentru Vioara Stradivarius – asigurată de Groupama pentru Filarmonica George Enescu din 2012, cu o valoare de 1,2 milioane de dolari

(Sursa: Ziarul Financiar)

TECH TRENDS
De ce este capabil noul Gemini 1.5 Flash al Google

Sursă imagine: Screenshot/James Martin/CNET

Google a lansat noul său model de inteligență artificială, care este cu 20% mai rapid decât cel mai recent bot al OpenAI, ChatGPT-4o. Noul model poate gestiona un volum mai mare de conținut și oferă răspunsuri din surse verificate, reducând riscul de halucinații și încălcări ale proprietății intelectuale.

Ce poate face Gemini 1.5 Flash? Modelul poate analiza o oră de video, 11 ore de audio sau peste 700.000 de cuvinte într-o singură întrebare. Acest lucru permite utilizatorilor să economisească timpul pe care l-ar fi pierdut cu fragmentarea întrebărilor.

Gemini 1.5 Flash este cu 40% mai rapid decât ChatGPT-3.5-turbo și permite includerea unui context mai mare în întrebări, ceea ce conduce la răspunsuri mai precise.

CEO-ul Google Cloud, Thomas Kurian, a declarat că acest model este „cel mai rapid la cel mai bun raport preț-performanță de pe piață.” Gemini 1.5 Flash este disponibil gratuit într-o capacitate limitată pentru dezvoltatori, și ulterior, la prețuri variabile.

Experiențele, opiniile și cunoștințele sunt menite să fie împărtășite
Susține Newsletterul Fondatorii printr-un share sau forward prietenilor tăi antreprenori, freelanceri sau soloprenori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *