25 IUNIE 2024

Ediția #19

Bună dimineața!

Dacă până ieri aș fi circulat cu căruța trasă de cal, iar astăzi tu ai fi inventat prima mașină din lume… Ar fi fost de ajuns să-mi comunici clar cum îmi poți rezolva problema și cel mai probabil că m-ai fi câștigat ca client. 🙂

Însă, dacă activezi într-o piață care avansează rapid, un CX excelent este esențial ca să te diferențiezi de competiție și să prosperi pe termen lung.

În newsletterul de azi, ți-am scris câteva rânduri despre cum poți măsura Experiența Clienților în afacerea ta. De asemenea, am adunat și câteva știri despre companii care continuă să se remarce pe piață, prin produse și servicii construite pe nevoile clienților.

TECH TRENDS

Butterflies lansează o nouă platformă de socializare în care îți poți face prieteni AI

(Sursă imagine: Tech Crunch)

După ce a obținut o finanțare de 4,8 milioane de dolari – o nouă platformă din Bellevue, Washington, revoluționează modul în care oamenii interacționează cu inteligența artificială.

Fondatorul Butterflies, Vu Tran (fost inginer la Snap), a explicat cum conversațiile din prezent cu AI-uri sunt unidimensionale și dorește să depășească aceste limitări printr-o nouă platformă de socializare.

Platforma, care are o interfață asemănătoare cu Instagram, permite utilizatorilor să-și creeze proprii prieteni AI, cu care pot interacționa într-un mod realist.

În ultimele 5 luni, aplicația a fost testată în versiunea Beta, timp în care mii de utilizatori au petrecut zilnic între 1 și 3 ore, interacționând cu zeci de mii de ”utilizatori” AI, numiți Butterflies. 

🦋 Fiecare Butterfly dispune de un profil detaliat, propria poveste de viață și este capabil să-și exprime propriile opinii și emoții. De asemenea, acestea pot crea automat postări și să comunice atât cu oameni reali, cât și cu alte entități AI.

Obiectivul pe termen lung al companiei este de a dezvolta AI-uri care să îmbogățească viața utilizatorilor atât din punct de vedere personal, cât și profesional – prin experiențe autentice și cât mai apropiate de interacțiunile umane.

„Butterflies AI demonstrează că AI-urile pot fi, de asemenea, prieteni și ghizi,” spune Tran. „Oamenii au fost întotdeauna atrași de povești captivante și personaje convingătoare. Inteligența artificială ne permite să creăm și să construim relații cu acestea într-un mod cu totul nou.” 
(Sursa: GeekWire)

ECONOMIE

Co-fondatorul OpenAI, Ilya Sutskever, anunță noul său start-up de inteligență artificială SSI – axat pe siguranță

Sursă: pagina SSI Inc. de pe X

Ilya Sutskever, co-fondator OpenAI, a lansat noua sa companie de inteligență artificială numită Safe Superintelligence (SSI).

Ilya Sutskever a anunțat că SSI se va concentra exclusiv pe dezvoltarea unei superinteligențe sigure, având un singur obiectiv și un singur produs.

După ce Ilya Sutskever a părăsit OpenAI, își menține accentul pe siguranța AI la noua sa firmă.

SSI, înființată împreună cu Daniel Gross și Daniel Levy, are birouri în Palo Alto, California, și Tel Aviv, Israel.

💡 Prin crearea Safe Superintelligence (SSI), Ilya Sutskever subliniază importanța siguranței în dezvoltarea AI, propunând o abordare focalizată și lipsită de presiuni comerciale pe termen scurt.

Aceasta inițiativă poate contribui semnificativ la crearea unei inteligențe artificiale care să fie atât avansată, cât și sigură pentru utilizatori.

ECONOMIE

ANPC cere sprijinul mediului de afaceri din România pentru persoanele cu dizabilități

(Koh Sze Kiat/Getty Images)

Cu scopul de a redefini standardele de incluziune în mediul de afaceri, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a făcut un apel hotărât către antreprenorii și marii jucători din economia românească.

Acesta a cerut sprijinul companiilor de a-și adapta serviciile și produsele, astfel încât să răspundă nevoilor specifice ale celor peste 1 milion de persoane cu dizabilități din România.

Această inițiativă a venit odată cu intrarea în vigoare a Ordinului nr. 579 din 4 iunie 2024, care obligă operatorii economici de a informa consumatorii cu dizabilități despre accesibilitatea serviciilor de transport public și a clădirilor deținute de aceștia.

Pe 21 iunie, Sebastian Hotca, președinte interimar al ANPC, și Paul Anghel, director general, au avut un dialog constructiv cu reprezentanții marilor lanțuri de hipermarketuri și organizațiile de protecție a persoanelor cu dizabilități.

Aceștia au explorat în detaliu modalitățile prin care s-ar putea crea o cale prin care profitul și responsabilitatea socială să se echilibreze, iar persoanelor cu dizabilități să le fie respectate drepturile, pe care le au toți consumatorii.

Unul dintre cele mai notabile angajamente au venit din partea unui lanț de benzinării care a anunțat lansarea unei stații-pilot complet echipate pentru a servi persoanele cu mobilitate redusă, nevăzători și hipoacuzici.

La masa discuțiilor au fost prezente și organizații precum Asociația Română a Băncilor, Asociația Marilor Rețele Comerciale din România și Confederația Patronală Concordia.

(Sursa: Agerpres)

MARKETING STATS

Cum să câștigi clienți – dincolo de gratuități și promoții

(Imagine generată cu AI de Fondatorii)

Cu cât este mai saturată piața în care activezi, cu atât Experiența Clienților (Customer Experience sau CX) devine un aspect mai important din afacerea ta, prin care te poți diferenția de competitorii tăi.

Ce înseamnă Experiența Clienților?


Experiența Clienților este suma totală a impresiilor pe care o au clienții despre afacerea/ brandul tău – de la prima interacțiune cu produsul/serviciul tău, până la etapa de post-cumpărare. CX-ul nu este doar despre oferta ta, indiferent cât de bună ar fi aceasta, ci despre modul în care îți tratezi clienții.

Potrivit Hubspot, 92% din oameni au mai mare încredere în recomandările prietenilor și a familiei, decât în publicitate.

Din acest motiv, experiența pozitivă a clientului cu brandul tău este esențială pentru menținerea satisfacției și a loialității acestuia, dar în același timp poate avea și un impact major asupra veniturilor tale.

Customer Experience ≠ Customer Service

Deși sunt niște termeni adesea confundați, Serviciul Pentru Clienți se referă la suportul pe care îl oferi clientului pentru a-i rezolva problemele și a-i oferi răspunsuri la întrebările lui.

Însă, Experiența Clienților cuprinde toate etapele din Customer Journey/ Călătoria Clientului: de la navigare pe website-ul tău, până la interacțiunea cu echipa de vânzări sau momentul achiziției.

Totodată, Serviciul Pentru Clienți poate fi o componentă din întregul CX.

Cum poți măsura Experiența Clienților 

Toată munca ta n-ar avea niciun rost, dacă nu o poți evalua pentru a lua decizii corecte și calculate. Iată 3 metode care să te ajute să înțelegi mai bine experiența clienților cu afacerea ta. 

1. Sună-ți clienții loiali și cere sugestii cu privire la produsele și serviciile tale. Astfel poți identifica nevoile prioritare și poți primi idei despre cum să-ți îmbunătățești oferta, astfel încât să fie mai valoroasă și mai utilă. 

2. Creează sondaje de satisfacție pe care să le plasezi la finalul celor mai importante etape din călătoria clientului. Poți crea un sondaj ca cel din imagine, iar apoi să măsori rezultatele prin NPS (Net Promoter Score).

Dă click aici pentru a evalua Newsletterul Fondatorii 🙂 Mulțumim!

Indicatorul NPS se bazează pe o singură întrebare adresată clienților, la care aceștia răspund pe o scară de la 0 la 10, unde: 

😔 0-6: Detractori – Acești clienți sunt nemulțumiți și pot răspândi feedback negativ despre companie 

😐 7-8: Pasivi – Acești clienți sunt mulțumiți, dar nu sunt suficient de entuziasmați pentru a recomanda activ compania 

😄 9-10: Promotori – Acești clienți sunt foarte mulțumiți și sunt dispuși să recomande compania prietenilor și familiei 

Cum îl calculezi? 

NPS = % Promotorilor – % Detractorilor

3. Într-o afacere, pierderea clienților este inevitabilă, dar o analiză asupra acestor aspecte te poate ajuta în a-ți îmbunătăți produsele/serviciile și Experiența Clienților. 

Churn Rate/ Rata de Abandon este un indicator prin care poți înțelege mai bine de ce pleacă unii clienți și cum să previi pe viitor pierderea acestora. 

Churn Rate-ul îl poți calcula prin numărul de clienți pierduți într-o anumită perioadă, împărțit la numărul total de clienți pe care i-ai avut la începutul acelei perioade. 

Să zicem că dacă ai avut 1000 de clienți la începutul lunii iunie și ai pierdut 50 de clienți până la finalul lunii (excluzi clienții noi din această perioadă, atunci Churn Rate-ul afacerii tale va fi de: (1000-950)/1000=0,05 x 100 = 5%     (Sursa: Hubspot)

E-COMMERCE

Imagini de la Solstițiul de vară din 20 iunie 2024 la Stonehenge

(Sursă imagine: Reuters)

Integrarea AI-ul în produse și servicii pentru îmbunătățirea experienței utilizatorilor, pe cât e o idee bună, pe atât poate fi de costisitoare. Iar dacă această idee le costă pe companii, înseamnă că într-un final, îi va costa și pe utilizatori.

Astfel, dacă asistentul vocal al Amazon a fost gratuit mai bine de un deceniu, compania a anunțat că Alexa va trece printr-o serie de actualizări remarcabile, ceea ce îi va costa pe utilizatori până la 10 dolari/lună.

Deși Alexa a fost o inovație revoluționară la momentul lansării sale, în ultimii ani serviciul a rămas în urmă din cauza progreselor rapide în domeniul AI generativ. Competitori precum Google, OpenAI și Microsoft au lansat asistenți vocali mult mai avansați, motiv pentru care Amazon a hotărât să o readucă pe Alexa în fruntea inovațiilor AI.

Cunoscut intern ca Project Banyan, acesta își propune să o transforme pe Alexa într-o asistentă vocală mult mai inteligentă, care va fi capabilă de interacțiuni mult mai complexe, fluide și naturale.

Noua Alexa va fi disponibilă în 2 versiuni: una gratuită și una premium – care ar putea costa între 5 și 10 dolari pe lună.

Din moment ce asistentul vocal nu a fost niciodată o sursă majoră de venit al Amazon, compania recunoaște că noile actualizări au un mare potențial de a-i ajuta să câștige teren în fața rivalilor tehnologici și să-și crească veniturile.  (Sursa: Forbes)

DREAM BIG, WORK HARD

Cine sunt câștigătorii TIFF 23?

(Sursă imagine: Pagina de Facebook TIFF)

Datorită TIFF – Festivalului Internațional de Film Transilvania, în ultimii ani, Cluj-Napoca a devenit centrul artei cinematografice din România.

Cea de a 23-a ediție a festivalului s-a încheiat cu o gală ce a avut loc la Teatrul Național și la care filme din întreaga lume au fost onorate pentru excelența lor:

🏆 Trofeul Transilvania, premiul de 10.000 de euro a fost câștigat de filmul indian „Fetele tot fete” (Girls Will Be Girls), debutul regizoarei Shuchi Talati.

🏆 Premiul pentru cea mai bună regie, în valoare de 3.500 de euro a fost câștigat de Sebastián Quebrada, pentru filmul Celălalt fiu (The Other Son)

🏆 Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru secţiunea Lungmetraj, în valoare de 2.000 de euro, şi servicii de laborator în valoare de 10,000 de euro, a fost câștigat de Clasat (Dismissedr. Horia Cucută, George ve Ganæaard)

Dă click aici dacă vrei să vezi întreaga listă cu câștigătorii TIFF 23.

 

(Sursa: Hotnews)

PROMO

JOI, pe 27 iunie, de la ora 19:00 organizez un webinar LIVE & Gratuit în care explic tot procesul prin care am dezvoltat o agenție de marketing digital de la (aproape) zero.

➡️ N-am investit niciun leu în promovare!
➡️ Nu avem website (încă)!
➡️ Nu am angajat nicio persoană!

Și totuși, în acest moment suntem 34 de membri în echipă și avem clienți ce ne plătesc între 5000 și 15.000 de euro.

Dacă vrei să afli cum am obținut toate astea, te aștept joi la webinar.

Singura condiție este să participi LIVE, deoarece NU voi oferi înregistrarea webinarului!

Deci singura ocazie să afli ce am de spus este să participi la webinar JOI, 27 iunie, de la 19:00. Înscrie-te aici.

Ți-a plăcut ce ai citit? Împarte cu un prieten

Facebook
WhatsApp
LinkedIn
Email

Vrei să primești zi de zi acest newsletter? Abonează-te mai jos pentru a-l primi pe email

[ratemypost]