Bună dimineața!
E duminică, așa că nu vreau să-ți umplu mintea cu tendințe, statistici, strategii și oportunități.
În schimb, ți-am pregătit doza de dopamină în forma unor subiecte mai relaxante, dar interesante, care să-ți țină în priză mintea și să-ți ofere inspirație pe săptămâna viitoare:
(Sursă imagine: Imagine generată cu AI de echipa Fondatorii)
Ți-am povestit în newsletter-ul de vineri despre cum pe lângă job, din ce în ce mai mulți români au început să adopte aplicațiile AI și în viața de zi cu zi. (În cazul în care ai ratat newsletterul, îl poți citi aici.)
Însă, un aspect la care poate nu te-ai gândit până acum – în special dacă ești călătorul căruia îi surâde ideea de relaxare, dar nu și de planificare…
Este faptul că aplicațiile AI pot fi un companion foarte util pentru brainstorming-ul ideilor și organizarea vacanțelor.
😎 Cum te poate ajuta AI-ul să călătorești mai inteligent
Conform unui studiu realizat de Matador Network – platforma de călătorii și creatorul aplicației AI, numit GuideGeek – 64% dintre călători folosesc deja sau sunt deschiși la ideea de a utiliza AI pentru a-și organiza vacanțele.
Însă, putem spune că această tendință nu este neapărat recentă, având în vedere că mulți călători utilizează în prezent recomandările personalizate din rezultatele căutărilor de pe internet.
TripAdvisor și Hotels.com sunt printre platformele care au integrate inteligența artificială în sistemele lor, pentru a oferi rezultate relevante despre cazări. Iar pe lângă acestea, și Google are o colecție întreagă de aplicații, care pot fi foarte utile pentru un călător.
Acestea sunt:
✈️ Google Flights – prin învățare automată oferă opțiuni mai bune de zboruri
🗺️ Google Maps – funcția de Immersive View oferă o vizualizare detaliată a orașelor și a reperelor globale
👁️ Google Lens – prin funcția de multisearch, permite utilizatorilor să primească răspunsuri generate de AI, printr-un input de imagini și text în același timp
🔎 Search Generative Experience (SGE): o funcție experimentală care poate oferi recomandări de destinații, programe de călătorii, fotografii, recenzii și linkuri către diferite resurse
😵💫 Mare grijă ca excursia ta să nu se transforme într-o fantezie digitală
Cel mai probabil nu vrei să fii în situația în care în mijlocul unei zile aventuroase, atunci când ajungi lihnit la un restaurant, să afli că acesta de fapt este închis deja de aproape un an…
Acesta este doar un exemplu care arată că chiar dacă AI-ul are potențialul de a fi un ghid turistic și planificator de vacanțe util… momentan are niște limitări la care dacă nu ești atent, riști să-ți dea planurile peste cap.
Fenomenul de „halucinație” pe care-l cunoaștem prea bine în urma interacțiunilor cu ChatGPT – este un risc al aplicațiilor AI prin care acestea pot oferi informații aparent plauzibilie, pe când în realitate sunt incorecte sau inexacte.
Unul dintre exemplele menționate de USA Today este faimosul beignets în formă de Mickey, recomandat inițial de o aplicație AI la Magic Kingdom din Disney World – în timp ce desertul era de fapt disponibil în alte locații.
Programele evenimentelor, starea traseelor de drumeție, transportul public, orarul de funcționare și costurile de acces la anumite atracții turistice sunt printre aspectele pe care ar trebui să le verifici din surse de încredere, înainte de a porni la drum. 🛣️
Totuși, recomandări personalizate pentru diferite destinații, link-uri către diverse puncte de interes, sugestii de hoteluri și itinerarii detaliate sunt printre funcționalitățile Layla și Mindtrip – asistenți AI care îți pot fi de folos pentru planificarea următoarei călătorii. (Sursa: USA Today)
(Sursă imagine: Pagina de Facebook IRN-BRU)
🥤“New Fella” (IRN-BRU)
Într-o situație imprevizibilă plină de replici exagerate, reclama companiei de băuturi IRN-BRU prezintă un scenariu în care scoate în evidență diferențele culturale ale personajelor.
Într-un mod ingenios, IRN-BRU și-a poziționat produsul ca un element comun și acceptat de toată lumea, indiferent de diferențe și circumstanțe.
Compania a demonstrat prin această reclamă faptul că își cunoaște foarte bine identitatea de brand și publicul țintă – ceea ce i-a permis să-și spună povestea într-un mod mai ironic și „nepoliticos”. Reclama este încheiată cu sloganul lor celebru „IRN-BRU te ajută să treci peste”.
👀 https://www.youtube.com/watch?v=9UprxM_aBWk
(Sursă imagine: Preston Gibson)
🐕Betrayed by your Best Friend – Viven Health
Reclama de la Viven Health dovește utilitatea storytelling-ului în marketing – o tehnică datorită căruia reușește să capteze și să mențină atenția publicului chiar și atunci când prezintă un subiect precum sepsisul.
Folosirea metaforei (sistemul imunitar este prezentat în forma unui câine) este foarte eficientă, deoarece pe lângă faptul că este memorabilă, reușește să simplifice un concept mai complex, iar în același timp păstrează loc pentru stârnirea emoțiilor publicului. De asemenea, prin prezentarea poveștii printr-o animație, Viven Health a adus mai ușor această metaforă la viață.
Astfel, reclama a reușit să transmită eficient mesajul poveștii: sistemul imunitar este cel mai bun prieten al tău, iar relația cu acesta este la fel de importantă precum cea dintre băiat și câinele său.
👀 https://prestongibson.com/Viven-Health
(Sursă imagine: Medium)
😶Alexa Loses her Voice – Amazon
Dacă activezi în e-commerce, îți recomand să iei niște notițe. 📝 Reclama de la Amazon, care a devenit una dintre cele mai virale campanii publicitare la Super Bowl, are la bază o idee extraordinară: cea de a scoate în evidență importanța și indispensabilitatea unui produs prin absența acestuia.
Reclama deschide cu abordarea amuzantă în care Alexa își pierde spontan vocea, iar apoi acțiunea continuă alături de celebrități precum Gordon Ramsey, Anthony Hopkins, Rebel Wilson și Cardi B.
Prin această reclamă memorabilă, în loc de un simplu asistent virtual, Amazon a reușit să-și poziționeze produsul ca pe un asistent inteligent indispensabil din viața de zi cu zi.
👀 https://www.youtube.com/watch?v=iNxvsxU2rJE&feature=youtu.be
(Sursa: Wyzowl)
(Sursă imagine: Pentax)
Într-o perioadă în care companii precum Canon și Nikon se concentrează pe dezvoltarea camerelor digitale, o companie japoneză face un pas îndrăzneț prin lansarea unui aparat foto pe film.
Noul model Pentax 17 al Ricoh va fi primul aparat foto pe film, produs în ultimele două decenii.
Acesta va costa 88.000 de yeni (556 dolari) și va fi lansat pe 12 iulie în Japonia.
📷 Prin ce se remarcă noul aparat pe film
Prin Pentax 17, Ricoh vrea să redefinească plăcerea lucrurilor simple și a surprizei fotografiilor analogice într-o lume din ce în ce mai digitalizată.
Totuși, aparatul foto dispune de câteva caracteristici remarcabile care o diferențiază atât de modelele anterioare, cât și de concurența digitală.
Pentax 17 utilizează un format de fotografie de jumătate de dimensiune, ceea ce îi permite capturarea a două imagini – într-un singur cadru de 35 mm. Datorită acestei caracteristici, aparatul dublează numărul de fotografii pe un singur film și reduce în același timp costurile pentru utilizatori. Astfel, Ricoh reușește să răspundă nevoilor clienților, într-un context în care în 2023, prețurile filmului au crescut cu aproximativ 20%.
Un alt aspect prin care camera atrage atenția este faptul că aceasta realizează fotografii în format vertical, pentru ca tinerii obișnuiți cu smartphone-uri să reușească să facă mai ușor tranziția către aparatele pe film.
Fotografiile analogice, realizate cu Pentax 17, pot fi digitalizate și partajate pe rețelele sociale, prin intermediul serviciilor de conversie din magazine foto. (Sursa: Nikkei Asia)
(Sursă imagine: Medium) |
Am spus și zilele trecute, superputerea mea e echipa mea. Fără să am oameni pe care mă pot baza și care la rândul lor se bazează pe mine că-mi respect angajamentele, n-aș fi construit atât de mult și nici atât de rapid.
Dacă vrei să copiezi și tu tot procesul prin care eu mi-am construit echipa din agenție, te invit în Picasso Agency: un program destinat freelancerilor care vor să facă tranziția către agenție și proprietarilor de agenții care sunt blocați la încasări mai mici de 300.000 de euro pe an și vor să scaleze.
Ca să descoperi toate detaliile despre program, dar și investiția ta (de timp, bani și energie), programează-te la un apel gratuit cu colegul meu, Daniel, iar el te va pune la curent cu tot ce trebuie să știi: