[#32] 🥃 Ochi pentru ochi, cognac pentru mașini

Paul Melinte
July 08, 2024

Bună dimineața! Încep săptămâna cu un anunț.

În caz că îți mai apare în feed încă un Paul Melinte – să știi că de data asta nu mi-a copiat nimeni profilul. 🙂

Am hotărât să mut toată comunicarea mea de marketing pe un nou profil. Asta ca să nu mai spamez o grămadă de oameni nevinovați care poate că nu sunt interesați de marketing, afaceri, agenții și alte nebunii din astea…  

Dar din moment ce citești aceste rânduri, mă gândesc că tu nu faci parte din acea categorie. Așa că, te încurajez să dai click aici și să-mi trimiți o cerere de prietenie.

Subiectele zilei:

📰 Investitorii români fluctuează între teama de criză și încrederea în propriile abilități

📰 5 metode prin care Ferrari a devenit campionul brandurilor de lux

📰 Cronologia comerțului electronic

📰 Democratizarea jocurilor video – o nouă oportunitate pentru antreprenori

Dacă ai primit acest newsletter de la un prieten:

1 – Mulțumește-i, pentru că are gusturi excelente

2 – Abonează-te și tu gratuit dintr-un click 👉️ «AICI» 👈️

NOUTĂȚI DIN LUME

(Sursă imagine: Amazing Architecture)

🧑‍🚀 Patru exploratori au petrecut un an într-un habitat simulat de pe Marte, aducând NASA mai aproape de visul marțian. Voluntarii și-au încheiat misiunea la Johnson Space Center din Houston, unde au cultivat legume, au întreținut echipamente și au experimentat provocările izolării și resurselor limitate – simulând condițiile unei misiuni reale pe Marte. (Sursa: Yahoo! Finance)

🌾 Prețurile alimentelor la nivel global au stagnat în iunie, conform raportului FAO.
Indicele Food Price a rămas la 120,6 puncte, cu 2,5% mai mic față de anul trecut și cu 24,8% sub maximul din 2022. Producția mondială de cereale pentru 2024 este estimată la un record de 2,854 miliarde de tone, susținută de recoltele din Argentina și Brazilia. (Sursa: Economica)

🏨 Maramureșul va găzdui primul resort Hilton din România. 
Hilton Group, în parteneriat cu Izvoare Resort, va oferi 141 de camere, 3 restaurante, facilități de schi, un centru de tratament montan și o zonă pentru întâlniri și evenimente cu o capacitate de până la 600 de persoane. Potrivit Christine Schillings, CEO al winsed.swiss România, proiectul programat pentru 2029 va contribui la dezvoltarea sectorului ospitalității și va atrage turiști interesați de turismul cultural, natură, aventură și sănătate. (Sursa: Ziarul Financiar)

🥃 Ochi pentru ochi, cognac pentru mașini. 
Ca răspuns pentru taxele impuse de UE pentru vehiculele electrice chinezești, China a lansat o investigație anti-dumping asupra importurilor de cognac din Europa. Jean-Jacques Guiony, proprietarul Hennessy, subliniază că astfel de războaie comerciale vor avea consecințe politice și economice negative. (Sursa: Reuters)

🚗 AFM investește în viitorul verde al României. 
Administrația Fondului pentru Mediu a aprobat 42 de noi dosare de finanțare în cadrul programului "Rabla Plus", în valoare de aproximativ 1,738 milioane de lei. Acestea includ 77 ecotichete, dintre care 59 pentru vehicule electrice, 12 hibride plug-in și șase motociclete. (Sursa: Economica)

ECONOMIE
Investitorii români fluctuează între teama de criză și încrederea în propriile abilități

(Sursă imagine: Ed2Go)

Românii manifestă o lipsă de încredere profundă în economia națională, dar în același timp sunt optimiști în ceea ce privește abilitățile și deciziile lor financiare personale.

În urma rezultatelor celui mai recent sondaj eToro Retail Investor Beat, preocupările și speranțele investitorilor români au prins contur prin următoarele cifre:

👉 63% dintre investitori nu cred că economia țării va merge bine în viitorul apropiat

👉Inflația anuală a scăzut la 5,1% în mai, iar aceasta este una dintre principalele preocupări a 30% dintre investitori

👉 19% dintre investitori sunt preocupați de o posibilă recesiune globală

👉 18% sunt îngrijorați de un conflict internațional și modul în care tensiunile politice majore ar putea afecta economia

👉 15% se tem de o recesiune a economiei românești, iar 8% sunt îngrijorați de noi creșteri de taxe

🌎 La nivel mondial, 22% dintre investitori sunt preocupați de inflație, 20% sunt îngrijorați de conflicte internaționale și 18% se tem de o recesiune globală 

Totuși, sondajul a mai arătat că 71% dintre investitorii români au încredere în veniturile și nivelul lor de trai,  iar 77% în siguranța locului de muncă.

😉 82% sunt optimiști cu privire la deciziile lor de investiții, cu 4% mai mult față de trimestrul trecut

😉 92% se așteaptă la un randament pozitiv al investițiilor în acest an, 57% anticipând profituri de peste 10% 

Până în prezent, situația pieței confirmă așteptările investitorilor:  Indicele S&P 500 a crescut cu 14%, Nasdaq cu 18%, DAX-ul german 9%, iar indicele românesc BET cu 18%. (Sursa: Adevărul)

MARKETING
5 metode prin care Ferrari a devenit campionul brandurilor de lux

(Sursă imagine: Buildd)

Ferrari, un nume sinonim cu viteză și performanță, a reușit să depășească Hermès, devenind cel mai valoros brand de lux din lume.

Chiar dacă aceasta produce doar o mică fracțiune din toate mașinile fabricate de marii producători auto, valoarea companiei a atins peste 75 de miliarde de dolari.

Cum a reușit Ferrari să devină o emblemă a exclusivității și a dorinței? 

Iată 5 secrete din culisele companiei, sau cu alte cuvinte, lecții esențiale pentru antreprenorii interesați de marketingul de lux:

1. Stăpânește principiul rarității

Într-o piață saturată, Ferrari vinde mult mai puține mașini decât ar putea produce în realitate. Iar cu această abordare, reușește să mențină atât exclusivitatea ofertei sale, cât și să creeze o cerere uriașă. Timpul de așteptare pentru modelele populare poate ajunge până la 3 ani.

2. Emoția – motorul companiei

(Sursă imagine: Yahoo! Finance)

Ferrari nu vinde doar mașini, ci și emoții. Fiecare mașină este proiectată să ofere o experiență unică – de la sunetul motorului, până la designul iconic. Ferrari este o companie de lux datorită faptului că livrează un produs unic, care este capabil să să stârnească cele mai arzătoare dorințe ale cumpărătorilor. 

Mașinile companiei nu sunt produse pentru utilitate sau mobilitate – ci sunt proiectate în așa fel încât să atragă inima fanilor Ferrari, nu doar portofelul.

3. Experiența dictează prețul

Într-un mod surprinzător, prețurile pentru modelele Ferrari sunt stabilite pe baza emoțiilor resimțite de echipă, în timpul testării mașinilor pe circuit. 

Cu o lună înainte de lansare, echipa executivă testează mașina și decide prețul în funcție de reacțiile emoționale pe care le-au avut. 

Această metodă de stabilire a prețurilor a dus la creșteri semnificative în prețurile de bază. Pe de altă parte, Ferrari pune mare accent și pe personalizare, cu opțiuni care pot adăuga între 100.000 și 500.000 de dolari la prețul final.

4. Fidelizare de lux

Pentru a obține acces la modelele cele mai dorite și limitate, clienții Ferrari trebuie să urmeze un parcurs specific, similar cu cel pentru a obține un Rolex Daytona sau o geantă Hermès Birkin. 

Acest proces implică achiziționarea unor modele de bază, participarea la evenimente Ferrari sau în programe de curse Ferrari. Aproape 3/4 din mașinile companiei sunt vândute clienților loiali.

5. Formula fericirii: Angajați motivați = Clienți entuziasmați

Un alt element important din succesul companiei este implicarea și motivarea angajaților. Aceștia beneficiază de un program de proprietate a acțiunilor pentru angajați, o practică rară în Europa, care permite fiecărui angajat să devină acționar Ferrari. (Sursa: CNBC)

E-COMMERCE
Cronologia comerțului electronic

(Sursă imagine: Get Easy Cart)

Comerțul electronic nu a revoluționat doar piața de retail, ci întreaga economie globală. 

Iar tot ce a început ca o opțiune convenabilă pentru cumpărături, astăzi a devenit o necesitate – transformând fundamental modul în care consumatorii și antreprenorii abordează cumpărăturile și vânzările.

Iată cum a evoluat comerțul electronic în ultimii 50 de ani:

1969: Doi studenți la inginerie electrică din Ohio au lansat CompuServe, primul serviciu online comercial din Statele Unite.

1979: Inventatorul englez Michael Aldrich a folosit un computer de procesare a tranzacțiilor și un televizor modificat pentru a crea prima transmisie de date securizată, punând bazele cumpărăturilor online.

1982: Primul marketplace online, Boston Computer Exchange, și-a deschis porțile.

1995: Amazon și eBay au fost lansate, ambele companii realizând un milion de tranzacții până în 1997.

1998: PayPal a debutat, oferind o metodă de plată digitală sigură, esențială pentru comerțul electronic.

2000: Google a introdus AdWords, permițând afacerilor de comerț electronic să își promoveze produsele prin intermediul motorului de căutare Google.

2005: Amazon a lansat Amazon Prime, schimbând dinamica livrării rapide și a abonamentelor.

2009: Cu apariția Square, comercianților li sa permis să accepte plăți prin carduri de debit și credit printr-o aplicație.

2014: Apple a lansat Apple Pay, facilitând plățile mobile și integrând portofelul digital în viața de zi cu zi.

(Sursa: Health Caremba)

TECH TRENDS
Democratizarea Jocurilor Video – o nouă oportunitate pentru antreprenori

(Sursă imagine: FRVR)

Într-o lume în care industria jocurilor video domină divertismentul, FRVR face dezvoltarea jocurilor accesibilă oricui. Noua platformă inovatoare bazată pe AI, fondată de veteranii Chris Benjaminsen și Brian Meidell, permite utilizatorilor să-și transforme ideile creative în jocuri, fără abilități tehnice avansate.

🎮 Cum poate deveni oricine un dezvoltator de jocuri? Utilizatorii platformei pot introduce descrieri succinte ale jocurilor dorite, iar motorul AI creează structura de bază, logica și activele jocului. Această accesibilitate pe lângă faptul că încurajează inovația, permite antreprenorilor să folosească platforma pentru campanii de marketing interactive și personalizate.

↪️ FRVR AI nu se limitează doar la dezvoltarea inițială a jocurilor.  Cu o interfață intuitivă și funcții avansate de personalizare, utilizatorii pot rafina și modifica jocurile cu ușurință. Pe de altă parte, publicarea jocurilor este simplă, iar partajarea pe platforma FRVR asigură o audiență globală. (Sursa: AI News)

Ne dorim să fim mai buni cu fiecare newsletter pe care îl trimitem așa că ne ajută enorm părerea ta despre el:

Login or Subscribe to participate in polls.

Susține Newsletterul Fondatorii printr-un share sau forward prietenilor tăi antreprenori, freelanceri sau soloprenori. Experiențele, opiniile și cunoștințele sunt menite să fie împărtășite

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *